Skip Navigation

Оберіть мову

Як перевірити комплекти проводів системи запалювання?

По проводах свічок запалювання протікає струм напругою тисячі вольт — до 45 000 В (залежно від застосування), який подається до свічок запалювання. Щоб здійснювати цю функцію без зайвих проблем, проводи покриваються товстою ізоляцією, щоб запобігти витоку струму високої напруги з проводу, перш ніж він досягне свічки запалювання і гумового ковпачка на кожному кінці.  Ковпачок захищає металеві роз’єми від вологи, корозії, масла та інших забруднень. Крім цього, проводи мають бути виготовлені таким чином, щоб задовольнити вимоги виробника оригінального обладнання, а отже гарантувати точне керування запалюванням, оптимальні характеристики двигуна, економне споживання палива та придушення електромагнітних перешкод.

Проте, проводи свічок запалювання функціонують в самих складних умовах і тому, незалежно від якості конструкції, вони можуть відмовити, в результаті чого іскра свічок запалювання буде слабкою або буде повністю відсутня.

Відмова проводів свічок запалювання може спричинити такі проблеми:

  • нестабільна робота двигуна через пропуски в запалюванні;
  • збільшення споживання палива;
  • недостатня потужність;
  • двигун глохне двигун;
  • нестабільний холостий хід;
  • проблеми паливної системи, наприклад, залишки палива в циліндрі;
  • проблеми із запуском двигуна; 
  • загоряння сигнальної лампи двигуна;
  • можливі несправності бортової електроніки, наприклад, радіо та GPS.

На жаль, проводи свічки запалювання мають схожі ознаки несправності з багатьма іншими компонентами двигуна. Отже, необхідно регулярно перевіряти свічки запалювання свого автомобіля, щоб бути впевненим, що це не вони спричинили проблему.

На щастя, це не складна робота, яка не займе багато часу.

Як перевірити проводи свічок запалювання

Перед початком перевірки проводів свічок запалювання підготуйте таке приладдя:

  • перемичка (довжиною 30–60 см);
  • плоскогубці для проводів свічок запалювання (за наявності);
  • чисту тканину;
  • рулетку;
  • цифровий або аналоговий універсальний вимірювальний прилад або омметр;
  • посібник користувача для свого автомобіля;
  • гумовий килимок.

У цьому випадку важливо перевіряти кожен провід окремо. Іншими словами, від’єднайте один провід, виконайте перевірку, знову під’єднайте його, а потім повторіть ці дії з наступним проводом. Під час повторного підключення проводу переконайтеся, що його розміщено не надто близько до інших електронних пристроїв або до будь-якої гарячої поверхні, наприклад, вихлопної труби. В процесі послідовної перевірки кожного проводу необхідно заново під’єднати їх до відповідного циліндра, забезпечивши правильний порядок спрацьовування системи запалювання для подальшої роботи двигуна.

1. Перевірка проводів та кріплень

У добре освітленому місці по черзі від’єднуйте по одному проводу свічки запалювання та візуально оглядайте їх. Очистіть кожен провід тканиною, а потім огляньте на наявність фізичних пошкоджень, таких як порізи і припікання / пропали на проводах або ковпачках, уважно дослідіть ізоляцію навколо проводу і перевірте наявність корозії між ковпачком (на кінці проводу свічки запалювання), свічкою запалювання і котушкою запалювання. Якщо ви не помітите фізичного пошкодження, перевірте пружинні кріплення, які утримують проводи у кришці розподільника запалювання. Пошкоджені кріплення можуть спричинити ковзання проводів та їх відхилення від правильного положення. Якщо все виглядає нормально, встановіть провід на його місце і перейдіть до перевірки наступного проводу.

2. Запуск двигуна

Запустіть двигун і перевірте наявність електричних дуг навколо проводів або прислухайтеся до клацання, яке може свідчити про виток електричного струму високої напруги. Будьте обережні, не торкайтеся проводів під час роботи двигуна через ризик електричних ударів в результаті впливу високої напруги.

3. Виконання перевірки стійкості проводу свічки запалювання

За допомогою цифрового або аналогового універсального вимірювального приладу (або омметра) перевірте, що опір кожного проводу свічки запалювання відповідає вимогам виробників у посібнику користувача. Не забудьте перевірити кожен провід і знову під’єднати його, перш ніж перейти до перевірки наступного (якщо перевірений провід є справним). Для цього встановіть універсальний вимірювальний прилад в режим відповідної шкали вимірювання і виміряйте характеристики проводу, розмістивши щупи на кожному кінці дротового виводу, переконавшись, що вони торкаються металевих контактів. Якщо показання відповідають вимогам виробників, перш ніж почати перевірку наступного проводу, провід можна знову під’єднати до системи автомобіля. Будь-які несправні проводи необхідно замінити. Якщо виявлено, що два або більше проводів є несправними, рекомендується замінити всі проводи на комплект нових проводів.

4. Перевірка правильності розведення проводів свічки запалювання

Зверніться до посібника користувача автомобіля, щоб ознайомитися з інформацією щодо правильності розводки проводів запалювання. Це важливо, оскільки перехресне з’єднання може створити виток енергії, який може спричинити зниження ефективності. Важливо зробити розводку проводів свічки запалювання таким чином, щоб вони не входили в безпосередній контакт з гарячою частиною двигуна, наприклад, колектором вихлопної системи. Тривалий контакт з гарячими деталями двигуна може призвести до виникнення тріщин в ізоляційному шарі проводів свічки запалювання.

Інші проблеми запалювання

Чи все було в порядку з проводами запалювання? У цьому випадку проблема може бути пов’язана з іншою деталлю системи запалювання. Ознайомтеся з інформацією в нашому блозі, щоб дізнатися, які деталі системи запалювання можна замінити самостійно, а з приводу заміни яких краще звернутися до фахівців.

Проводи запалювання Champion

Champion пропонує широкий асортимент якісних проводів запалювання з різними значеннями опору і різної довжини. Перегляньте наш асортимент тут.

Якщо ви бажаєте знайти більше порад та підказок щодо заміни деталей системи запалювання, перегляньте наше відео.

 

Інформація, що міститься в цій статті, призначена виключно для інформаційних цілей, тому її не можна використовувати замість професійної консультації від сертифікованого механіка. Якщо у вас є конкретні питання або зауваження, що стосуються будь-якої з тем, розглянутих у цьому документі, рекомендуємо вам проконсультуватися з сертифікованим механіком. За жодних обставин ми не несемо відповідальності за будь-які втрати або пошкодження, пов’язані з вашим власним інтерпретуванням даних статті.


Пов’язані статті

Наскільки легко замінювати деталі системи запалювання?

Детальніше


Свічки запалювання в порівнянні зі свічками накалювання

Детальніше