Skip Navigation

Оберіть мову

Свічки запалювання та свічки накалювання: у чому різниця?

Гарне питання. Почнемо з основної подібності. Для роботи всім двигунам внутрішнього згоряння необхідно три речі: паливо, повітря і тепло або джерело запалювання. І свічки запалювання, і свічки накалювання є джерелом загоряння в двигуні внутрішнього згоряння. Отже, в чому різниця? Коротка відповідь — тип двигуна, в якому вони встановлені. Свічки запалювання використовуються тільки в бензинових, а свічки накалювання — тільки в дизельних двигунах.

Але чому ці два типи двигунів відрізняються різним процесом запуску? Для чого ж насправді служать свічки запалювання та свічки накалювання? І як вони виконують свою функцію, щоб допомогти запустити ваш двигун? Щоб дізнатися, читайте далі.

Свічки запалювання

Що таке свічка запалювання?

Свічка запалювання є невід’ємною частиною вашої системи запалювання, оскільки автомобіль з бензиновим двигуном не зможе запуститися без її підтримки. По суті — це електричний компонент, який знаходиться в голівці блока циліндрів двигуна, де він отримує заряд високої напруги від підключеної котушки запалювання. Заряд проходить через свічку запалювання до електродів, де іскра перекриває зазор між електродами та викликає згоряння.

Як виглядає свічка запалювання?

Свічки запалювання мають центральний провідник, оточений ізолятором і покритий оболонкою. Ізолятор зазвичай виготовляється з кераміки і відіграє важливу роль в забезпеченні того, щоб іскра виникала лише на кінці електрода. Оскільки свічка запалювання розташована в стінці камери згоряння, її необхідно ідеально підібрати за розміром, щоб камера згоряння залишалася герметично захищеною від високих тисків і температур впродовж тривалих періодів часу і тривалого використання. Свічки запалювання, що постачаються, відрізняються за типом (електроди з міді, платини або іридію), за розмірами (різьбове з’єднання або гайка), за типом ущільнення (конус або шайба, що деформується) і за іскровими проміжками.

Як працює свічка запалювання?

Свічка запалювання працює постійно, щоб забезпечити роботу вашого двигуна. У бензиновому автомобілі перед впорскуванням в камеру згоряння паливо змішується з всмоктуваним повітрям в корпусі дросельної заслінки. Свічка запалювання отримує високовольтний заряд від котушки запалювання, що забезпечує вироблення іскри і запалення паливо-повітряної суміші. Цей процес повторюється тисячі разів за хвилину.

Свічки накалювання

Що таке свічка накалювання?

Якщо дизельний двигун достатньо теплий, або в теплих кліматичних умовах його можна запустити без використання свічки накалювання завдяки відносно високій температурі всмоктуваного повітря і відносно низькій температурі займання дизельного палива. Однак цього недостатньо для забезпечення належного займання палива при будь-яких температурах, що призводить до збільшення викидів вихлопних газів. Свічка накалювання вирішує цю проблему. Це електричний нагрівальний пристрій, розташований у кожному циліндрі дизельного двигуна, який забезпечує надійний запуск при будь-яких погодних умовах.

Як виглядає свічка накалювання?

Свічка накалювання — це довгий тонкий шматок металу з нагрівальним елементом на наконечнику. Нагрівальний елемент виготовляється з матеріалів, що витримують окислення і високі температури.

Як працює свічка накалювання?

На відміну від свічки запалювання, яка працює безперервно під час керування автомобілем, свічка накалювання потрібна тільки під час процесу займання. Свічка накалювання працює шляхом електризації нагрівального елемента, тому він нагрівається і випромінює видиме світло (звідси й назва). Всмоктуване повітря стискається до того, як інжектор направляє струмінь вприскуваного палива на гарячий наконечник свічки під час впорскування палива. Вприскуване паливо змішується зі стисненим повітрям, випаровується і майже одночасно починається процес згоряння, навіть у разі, якщо двигун ще холодний.

Свічки запалювання і свічки накалювання Champion

Якщо у вас виникли проблеми з використовуваною свічкою запалювання або свічкою накалювання, відчуйте себе частиною Champion і зверніться до схем пошуку несправностей Champion. В них зібрана велика кількість корисних порад щодо визначення та вирішення можливих проблем та впливу цих проблем на ваш двигун.

Переглянути схеми пошуку несправностей

 

Інформація, що міститься в цій статті, призначена виключно для ознайомлювальних цілей, тому її не можна використовувати замість професійної консультації від сертифікованого механіка. Якщо у вас є конкретні питання або зауваження, що стосуються будь-якої з тем, розглянутих у цьому документі, рекомендуємо вам проконсультуватися з сертифікованим механіком. За жодних обставин ми не несемо відповідальності за будь-які втрати або пошкодження, пов’язані з вашим власним інтерпретуванням даних статті.

Для заміни свічки запалювання в сучасному двигуні необхідно мати спеціальні інструменти та навички. Експерт-механік Champion Джон демонструє вам це на прикладі автомобіля 2013 Toyota AURIS TOURING SPORTS break 27R-FXE з бензиновим двигуном. 

Як замінити свічки запалювання


Порада експерта: механік Champion Джон демонструє вам спосіб заміни свічки накалювання на прикладі дизельного автомобіля 2005 Opel Zafira B 1.9 CDTI Z19 DTL.
 

Як замінити свічки накалювання